Husk ejerudgifterne i dit budget

29 november 2020
Camilla Skøtt

Når du skal købe bolig, er det helt essentielt, at du lægger et retvisende budget forud for jagten. For det første er det nødvendigt for overhovedet at få lov til at låne penge af banken, men for det andet er det helt essentielt, hvis du ikke vil ende med at købe en bolig, der reelt er dyrere, end du har råd til.

Det er dyrt at være boligejer, og er du førstegangskøber, er det en ordentlig sum penge du skal hive op af pungen for første gang nogensinde. Dermed starter dit liv som boligejer og alt hvad dertil hører sig af udgifter – og det er mange. Det er nemlig ikke bare selve lånet, du skal have råd til; det er også alle de ting, der kommer udover.

Grundlæggende kan udgifterne som boligejer inddeles i to: faste udgifter og variable udgifter.

Hvor sidstnævnte varierer fra måned til måned og inkluderer ting som varme, vand, el etc., så er førstnævnte et fast beløb hver måned (alternativt hvert kvartal, hvert halve år eller hvert år). Begge kategorier skal regnes ind i dit budget, før du kan se, om du har råd til boligen – nogle af dem er nemlig ret store.

Ejerudgifter – en del af dine faste udgifter

En væsentlig del af dine faste udgifter som boligejer er de såkaldte ejerudgifter, og derfor skal du for alt i verden være opmærksom på dem; der er nemlig tale om flere tusinde kroner, og det kan potentielt set koste dig din sommerferie, hvis du glemmer at tage højde for dem i dit budget.

På husblog.dk kan du læse alt, hvad der er værd at vide om ejerudgifter, men kort fortalt er der tale om fire forskellige ting: Ejendomsværdiskat, grundskyld, udgifter til en eventuel ejerforening samt udgifter til løbende forpligtelser, fx rottebekæmpelse og renovation, som du er pålagt at varetage som boligejer.