Verdens ældste lydoptagelser findes stadigvæk på tidlige udgaver af en vinyl!

08 september 2021
Anders Lundtang Hansen

Når man tænker på, hvordan det er blevet moderne at udgive musik på vinyl igen, og der er kommet mange, der samler på det, så må man give opfinderne, at de havde fat i noget af det rigtige, når det format stadigvæk består, selvom der er kommet andre udgivelsesformer til, og mange ting er blevet digitale.

For hvis du bevæger dig ind på et teknisk museum eller læser om vinylens historie, så vil du langt tilbage faktisk komme tilbage til en forgænger for vinylen, som man brugte til at lave de første lydoptagelser af.

De optagelser er blevet digitaliseret i dag, så de er bevaret for eftertiden, men mange af de maskiner med datidens udgave af LP’er kan faktisk stadigvæk afspilles!

Det er vildt at tænke på, at øjebliksstunder og minder er blevet indsamlet for så lang tid tilbage, at man kan genopleve dem, som levede man i ens tiptipoldeforælders tid.

Kom tilbage i historien med de gamle vinyler

Når man skal være ærlig, så er kvaliteten af de lydoptagelser da også decideret elendige, når man sammenligner med, hvad man har nu om dage, men når man så tænker på, hvad de havde at gøre godt med dengang, så er det virkelig imponerende, at det ikke alene kunne lade sig gøre, men at det også virker endnu!

Faktisk mener man, at en af de ældste optagelser er af en person, der var født helt tilbage i 1700-tallet! Det siger noget om den tidslomme, vi har med at gøre her.

Med de har optagelser har man også beviser for, hvordan historiske personer har lydt i virkeligheden, hvilket har skudt nogle spekulationer af den slags i sænk.

Og der findes formentlig endnu flere udgivelser derude af datidens vinyl, som der er blevet glemt.

Det bliver spændende at se, hvad man vil finde!